Dodatkowe rewelacje w plonowaniu pomidorów szklarniowych po mikoryzacji!
Zapraszam do zapoznania się z wcześniejszym wpisem dotyczącym pomidorów. (Kliknij)
Wcześniejsze informacje są niepełne, ponieważ aby to zaobserwować potrzeba trochę czasu. W innym tekście pisałem o stratach w plonowaniu bez mikoryzacji np. jabłoni, truskawek itp. Uzupełniam to o zaobserwowane w wymienionej szklarni plony dodatkowe, spowodowane wprowadzeniem grzybów endomikoryzowych. Oczywiście ważny dla konsumenta jest smak ( o wiele lepszy bo pomidorów z gruntu) ale dla producenta równie ważny jest plon uzyskiwany z jednego krzaka. Otóż dowiedziałem się od Pana Jarka, że w gronie mają o jeden owoc dorastający więcej. Przeprowadziłem więc rachunki jak to się ma do ekonomii produkcji;
1 krzak pomidora daje łącznie około 30 gron w trakcie sezonu a ponieważ jest w nim o 1 owoc więcej to czyni 30 pomidorów na plus czyli około 5 kilogramów.
Oczywiście w mocy pozostają pozostałe efekty, ale okazało się dodatkowo , że miałem rację co do Tuty, gdyż w zamikoryzowanych pomidorach praktycznie jej nie ma. Powtarza się tu efekt uzyskany w Poznaniu na kasztanowcach po ich mikoryzacji, gdzie nie mogliśmy z prof. Baranowskim znaleźć szrotówka w 3-cim roku po zabiegu.
Jeżeli Producenci potrafią liczyć, to podaję mój telefon żeby nie szukać – 502 236 128.
Włodzimierz Szałański
projekt i realizacja