WAŻNE DLA PRZYSZŁOŚCI SADOWNICTWA!

Sty 29, 2019Mikoryzacja, Mykoflor

Rozważając o niektórych problemach  z jakimi muszą  się zmierzyć producenci owoców, szczególnie w rejonach o długiej już tradycji upraw sadowniczych, nasuwa mi się kilka ważnych spostrzeżeń. W rejonach  takich jak grójecki czy sandomierski, rosnące tam drzewa owocowe są w sytuacji człowieka siedzącego w beczce z chemikaliami. Prowadzona tam produkcja sadownicza już niebawem może okazać się niejadalna a to za sprawą gleby, której skażenie przekracza już wiele dopuszczalnych norm. I nie jest prawdą, że roślina tego nie pobiera, gdyż robi to „nieświadomie” z wodą i solami mineralnymi i przekazuje ten „dobrobyt” do owoców. Posadzenie w takim miejscu np. sadu z zamiarem jego ekologicznej certyfikacji jest możliwe, ale uzyskanie certyfikatu już nie. Ale często się zdarza, że taki sad w pierwszych latach słabo rośnie a nierzadko wiele drzewek wypada. A i później słabo owocuje. A przyczyny? Są dwie najważniejsze:

  1. Duża populacja nicieni pasożytniczych i mała pożytecznych
  2. Silne schemizowanie gleby i zanik życia mikrobiologicznego; „martwa gleba”

Oczywiście diagnoza to jest tylko wiedza o przyczynie. Ważniejszym dla producenta owoców jest dowiedzieć się co zrobić aby przywrócić stan zadowalający uprawy. Oczywiście, że moja recepta to kompleks mikroorganizmów z grzybami mikoryzowymi specyficznymi dla tych gatunków  roślin jako organizmami wiodącymi i  które dają możliwość stopniowej rewitalizacji tego siedliska w kierunku bardziej  naturalnym. Wszak niegdyś owoców było mniej bo i sadów było niewiele, ale były one zdrowsze i smaczniejsze. Prawdę powiem, ze dzisiejszych jabłek boję się jeść a dziecku to już bym na pewno nie dał. 

        Jako firma zajmująca się od 20 lat mikoryzacją własnymi szczepionkami proponuję sadownikom wyjście z tej sytuacji. Dla nowych nasadzeń i młodych sadów możemy przygotować odpowiednią szczepionkę z mikroorganizmów, które zapewnią z jednej strony ożywienie gleby a z drugiej dobry wzrost i zdrowe owoce o poziomie skażenia zdecydowanie niższym czyli prawie zerowym. Z wykonanych wielu analiz jasno wynika, że pobieranie nawet metali ciężkich jest wtedy pomijalne. Zapewniam, że owoce roślin które mają na korzeniach specyficzne grzyby mikoryzowe, są dużo smaczniejsze i zdrowsze; rzecz do sprawdzenia u sadowników (telefon na stronie).

Oczywiście można uznać to za reklamę, ale informacja zawsze jest pewną formą reklamy lub odwrotnie. Moja oferta jest informacją do przemyślenia dla sadowników otwartych na nową biotechnologię, która coraz bardziej zastępuje technologię chemiczną, a jest zdecydowanie starsza w historii świata. Kogo zainteresowałem może do mnie zadzwonić a spróbujemy pomóc jak sadownicy sadownikom. Tyle przemyśleń Noworocznych dla Sadowników.

Włodzimierz Szałański- inż. sadownictwa SGGW

 

Kontakt

Zamówienia mikoryzy profesjonalnej:
Włodzimierz Szałański
Właściciel
tel. +48 502 236 128

Rudy 84, 24-130 Końskowola
e-mail: mikoryza@mykoflor.pl


contact in English on business matters / общение на русском языке по деловым вопросам:
+48 697 554 141 – Kamil Staszewski
Mail (in english): 
kamil@berrylu.pl 

Usługi mikoryzacyjne:
mgr Jerzy Nieswadba
tel.: 500 031 733, 602 535 417
e-mail: jurek@mykoflor.pl

Archiwa

projekt i realizacja