Proekologiczne metody poprawy jakości środowiska glebowego, plonowania i jakości plonów w produkcji ogrodniczej !
Poszukiwania bezpiecznych dla środowiska i opłacalnych dla producentów naturalnych sposobów wspomagania wzrostu roślin, alternatywnych dla nawozów syntetycznych i pestycydów prowadzone są z wielu powodów:
- postępującej degradacji gleb (zakwaszenie, zanieczyszczenia przemysłowe i rolnicze, utrata substancji organicznej/próchnicy , zanik drobnoustrojów i inne)
- zmiany klimatyczne i związane z tym długotrwałe deficyty wody glebowej, zagrożenie erozją wietrzną,
- zagrożenia dla ekosystemów związane z utratą bioróżnorodności organizmów, poczynając od drobnoustrojów glebowych,
Niska jakość żywności produkowanej konwencjonalnie, z wykorzystaniem wysokich dawek nawozów syntetycznych (zwłaszcza azotowych i fosforowych) i środków chemicznej ochrony roślin (syntetyczne pestycydy),z niedostateczną zawartością ultra- i mikroelementów – bezpośrednio przekłada się na zwiększenie występowania chorób cywilizacyjnych u jej konsumentów (przewlekłe, niezakaźne jak np. cukrzyca, nowotwory, alergie i wiele innych).
Laboratorium Mykoflor® – strategia i naturalne rozwiązania dla produkcji roślinnej – pomocą dla producenta.
Działania firmy ukierunkowane są na wykorzystanie w różnych dziedzinach produkcji roślinnej naturalnych powiązań drobnoustrojów glebowych z rośliną poprzez jej system korzeniowy. Główny nacisk kieruje się na drobnoustroje symbiotyczne, zwłaszcza grzyby mikoryzowe. Do tej grupy zaliczamy również, występujące w powiązaniu z nimi, grzyby nicienio- i owadobójcze; są one niezwykle ważne, gdyż ich występowanie w najlepszych siedliskach świadczy o wysokiej efektywności w utrzymaniu dobrej kondycji roślin.
Drugą grupę zainteresowania stanowią drobnoustroje asocjacyjne, zwłaszcza bakterie glebowe, które w luźniejszym związku z systemem korzeniowym rośliny również mogą poprawiać jej wzrost i zdrowotność. Związane jest to ze stymulacją rozwoju systemu korzeniowego za pośrednictwem metabolitów bakteryjnych o charakterze hormonalnym, metabolitów ograniczających aktywność drobnoustrojów chorobotwórczych w strefie korzeniowej rośliny czy metabolitów zwiększających dostępność wody, bezpośrednio (śluzowe polisacharydy, mukopolisacharydy) i pośrednio poprzez poprawę agregacji mineralnych cząsteczek glebowych, tzw. gruzełkowatości (glomaliny). Część izolatów bakterii uzyskanych z systemu korzeniowego i samych korzeni rośliny, wykazuje często efekt wspomagania nawiązywania i rozwoju symbiozy wyselekcjonowanych grzybów mikoryzowych z korzeniami rośliny (helpery), a także wiązania azotu atmosferycznego. Z tego względu opracowywane są zarówno szczepionki wieloskładnikowe w oparciu o wyselekcjonowane gatunki grzybów mikoryzowych oraz mieszane z wykorzystaniem zarówno wspomnianych grzybów jak i bakterii asocjacyjnych o korzystnym oddziaływaniu na roślinę, poprzez interakcje z jej systemem korzeniowym. Z naszych dwudziestoletnich doświadczeń wynika jasno, że najlepsze są szczepionki wieloskładnikowe, gdyż wtedy roślina decyduje z jakim partnerem nawiązuje symbiozę. Laboratorium Mykoflor® celowo nie akcentuje słowa „innowacyjność” swoich rozwiązań gdyż są to rozwiązania naturalne, „wymyślone” w mierzonych często setkami milionów lat okresach – przez organizmy, które żyjąc równolegle w tym samym środowisku, ewolucyjnie dostosowały swoje wzajemne wymagania do wzrostu i przeżycia w zmiennych, często niekorzystnych warunkach środowiska glebowego; my te rozwiązania tylko stosujemy.
Efektem komercjalizacji wspomnianych zależności pomiędzy drobnoustrojami i rośliną są szczepionki zawierające strzępki i zarodniki grzybów mikoryzowych oraz wyselekcjonowane żywe bakterie i przetrwalniki :
- szczepionki endomikoryzowe są oparte na namnożonych grzybach należących do rodzaju Glomus i Gigaspora przeznaczone dla roślin zielnych
- szczepionki ektomikoryzowe, symbiotyczne grzyby drzew leśnych, tj. podstawczaki (Basidiomycetes) różne gatunki oraz workowce (Ascomycetes) jak rodzaj Tuber (trufla); dla roślin zdrewniałych
- szczepionki erikoidalne (dla borówek i innych wrzosowatych): Oidiodendron sp., Meliniomyces sp. Hymenoscyphus sp. i inne
Informacje powyższe powinny szczególnie zainteresować producentów żywności ekologicznej, gdyż wprowadzenie grzybów mikoryzowych do technologii produkcji daje wieloletnią gwarancję znacznie wyższych plonów przy wyraźnej poprawie ich jakości smakowej i dietetycznej. Dodatkowym bonusem w niektórych uprawach jest możliwość zbierania owocników trufli, ponieważ te grzyby są bardzo efektywne mikoryzowo i dlatego wprowadzamy je od 2020 roku do niektórych szczepionek.
Rudy 28.11.2019
Dr Andrzej Księżniak (IUNG-PIB)
Inż. ogrodnik Włodzimierz Szałański
Grusze 2014 r. – (Artykuł – kliknij)
Grusze 2017 r. – (Artykuł – kliknij)
Maliny 2017 r. – (Artykuł – kliknij)
Maliny 2019 r. – (Artykuł – kliknij)
Truskawki zamikoryzowane w pierwszym roku po posadzeniu. (Wojciechów)
Truskawki zamikoryzowane w pierwszym roku po posadzeniu. (Wojciechów)
projekt i realizacja