Winorośl

 


prof
mykoflor-prezentacja

X

 

O winorosli – suma naszych doświadczeń

Po sześciu latach różnych doświadczeń z mikoryzacją winorośli w kilku krajach Europy, możemy już z przekonaniem podać efekty wzrostowe i fizjologiczne tej symbiozy. W doświadczeniach używano izolatów grzybni z korzeni winorośli rosnących dziko i zdziczałych pochodzących z Ukrainy, Chorwacji i Polski. Doświadczenia były zakładane w Szwajcarii (Delinat Instytut), Chorwacji, Polsce i na Węgrzech. Efekty były różne, ale zawsze bardziej lub mniej widoczne; te mało widoczne to ukryte wewnątrz owoców a pokazujące jak bardzo mikoryza potrafi zmienić ich parametry jakościowe, czyli te które wpływają na jakość wina i fermentacji.
Efekty wzrostowe:

  • Wydłużenie międzywęźli łozy
  • Pogrubienie łozy
  • Powiększenie blaszki liściowej
  • Szybsze drewnienie łozy; wyższa mrozoodporność
  • Wyższy plon; większe grona

Efekty fizjologiczne:

  • Wysoka odporność na suszę
  • Zwiększona asymilacja
  • Większa zawartość cukrów ; około 10-15%
  • Istotnie wyższa zawartość polifenoli i antocjanów; około 15%
  • Niewiarygodnie wyższa zawartość aminokwasów bo nawet +200% (Chorwacja-analiza)
  • Lepszy smak wina; o 2-3 punkty w skali 10 punktowej

Wszystkie te wyniki uzyskane zostały na drodze pomiarowej i analitycznej (dokumenty na stronie). Jako ciekawostkę możemy podać informację uzyskaną od producenta z Chorwacji, który w starej winnicy zbierał trufle (Tuber aestivum). Oznacza to iż dzięki dobrej mikoryzie można mieć nie tylko znacznie lepsze wino, ale jeszcze trufle. Warto się zastanowić, gdyż tylko mikoryza daje takie efekty.

 

Oświadczenie dot. parametrów jakościowych wina białego wyprodukowanego na Chorwacji

 

 

Mikoryza w winogronach – podsumowanie efektów!

Po wyizolowaniu pierwszych grzybni mikoryzowych (ekto?) z winogron rosnących w Hołosijewskim Lesie w Kijowie (Ukraina), założone zostały na Węgrzech i w Poznaniu doświadczenia na powierzchniach doświadczalnych i produkcyjnych (lata 2008 – 2011). Wyniki zebrane zostały w opracowaniu dra Marcina Kolasińskiego (UP Poznań) , które cytujemy w innym miejscu a podsumowanie całości ujęto w piśmie podpisanym przez Pania prof. Stanisławę Korszun .

ulotka prezentująca efekty mikoryzy winorośli:

 

Na zaproszenie Instytutu Delinat z Arbaz w Szwajcarii wiosną 2010 roku wykonane zostały mikoryzacje czterema różnymi szczepami grzybów mikoryzacje w kilkuletniej winnicy doświadczalnej. Plan doświadczenia na stronie Instytutu:
http://www.delinat-institut.org/de/ct/45-Mykorrhizierung-von-Reben

 

Podsumowując cytowane i inne mikoryzacje winnic możemy tylko stwierdzić, że żadnymi innymi środkami dopuszczonymi do stosowania w produkcji winiarskiej zarówno organicznej jak i tradycyjnej, nie można uzyskać takich efektów jakościowych. Wynika to z analiz winogron z ubiegłego i bieżącego roku. Pokazujemy to w załączonych tabelach. Należy jednocześnie zaznaczyć powtarzalność uzyskiwanych efektów mikoryzacji, co wyraźnie wskazuje na jej trwały efekt i zainteresowanie winogron symbiozą z grzybami mikoryzowymi.

Możemy więc polecić nasze szczepionki, jako jedyne na Świecie i całkowicie oryginalne, do stosowania w winnicach Polski i Europy. Obecnie , ciągle udoskonalane, zawierają również nowe izobaty z naturalnych siedlisk w Chorwacji oraz reizolaty z mikoryzowanych doświadczeń.

  

Wpływ zastosowania mikoryzy na wielkość, jakość plonu i skład chemiczny winorośli odmiany Danmarpa Polonia.

Patrycja Szelągowska

Praca magisterska wykonana
W Katedrze Ogrodnictwa, Pracownia Sadownictwa
Promotor: dr hab. inż. Piotr Chełpiński, prof. nadzw.

plik PDF 1,42 MB

Seminarium na temat uprawy


Dnia 23 stycznia 2009 roku odbyło się w Kalsku (woj. Lubuskie) seminarium na temat uprawy winorośli, do którego wydane zostały materiały informacyjne, z których tekst o mikoryzie, jak i przygotowaną na tę konferencję prezentację zamieszczamy poniżej.

tekst o mikoryzie winorośli:

Aby pobrać powyższy tekst o mikoryzie winorośli w wersji PDF – kliknij tutaj lub na obrazek powyżej


Aby pobrać prezentację jako plik PDF 20,7 MB – kliknij tutaj , lub na obraz powyżej.

 

Artykuł Marcina Kolasińskiego “Wyniki badań nad zastosowaniem grzybów mikoryzowych na plantacjach winorośli” :

Aby pobrać w wersji PDF kliknij tutaj.

 

Stosowanie


Referencje otrzymane od Pana Andrzeja Barńskiego, właściciela Winnicy Gaj położonej w dolinie Mogilany

0001