Nowa forma i jakość NITROFLORY

Opublikowany: 01/12/2016 o godzinie 11:37

Nowa forma i jakość NITROFLORY

Od 2017 roku wprowadzamy do produkcji i stosowania innowacyjne, wysokoaktywne szczepy bakterii z rodzaju Rhizobium w postaci czystej zawiesiny do stosowania w uprawie roślin bobowatych (Fabaceae), znanych dawniej jako rośliny motylkowe. Dzięki opracowanej nowej formule zawiesinowej preparaty te można stosować do efektywnego zaprawiania nasion, jak i wprowadzać do uprawy w formie oprysku.

Wprowadzane przez firmę MYKOFLOR preparaty mikrobiologiczne są unikatowe na rynku polskim.

NITROFLORA to szczepionki oparte na wyselekcjonowanych i przetestowanych szczepach bakterii z rodzaju Rhizobium. Dla zapewnienia najlepszej efektywności wiązania azotu atmosferycznego mikroorganizmy w naszych produktach dobrane zostały do wymagań poszczególnych gatunków roślin bobowatych.

Produkowane szczepy mikroorganizmów są testowane na dedykowanych roślinach w kontrolowanych warunkach laboratoryjnych w Centrum Zaawansowanych Technologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Płynna forma szczepionek NITROFLORA zapewnia różne możliwości stosowania oraz bardzo wysoką efektywność.

img_20161207_160454_resized_20161207_041154991

Rośliny testowe w CNT w Poznaniu

img_20161207_160447_resized_20161207_041153687

Rośliny testowe w CNT w Poznaniu

Nowe produkty mikoryzowe dla roślin uprawnych!

Opublikowany: 01/12/2016 o godzinie 11:35

„Mikoryzowy Kompleks Naturalizacji Upraw” to nazwa całego zespołu   mikroorganizmów, który przywraca naturalną równowagę mikrobiologiczną uprawianych gleb.  Naturalne izolaty pożytecznych mikroorganizmów korzeniowych firmy MYKOFLOR dają wysokie efekty w ekologicznych uprawach wieloletnich, szczególnie sadowniczych oraz warzywnych a także terenach zieleni

W nowym roku 2017 wprowadzamy „zgodnie z naturą” nowe rozwiązania mikrobiologiczne niektórych problemów uprawowych, szczególnie w produkcji ekologicznej. Oprócz wypróbowanych już wielu szczepionek mikoryzowych, będą dostępne na zamówienie szczepionki uzupełniające zawierające kompleks mikroorganizmów glebowych, które wzbogacają istniejącą mikroflorę. Są to więc naturalnie występujące mikroorganizmy, współistniejące z grzybami mikoryzowymi izolowane  z najlepszych siedlisk upraw ekologicznych.. Specyfiką takich szczepionek jest, oprócz wysokiej stymulacji procesów glebowych, ograniczenie populacji szkodników, nicieni i grzybów patogenów roślin.

Z uwagi na zapotrzebowanie producentów ekologicznych owoców i warzyw, szczepionki będą dopasowane do tych gatunków, które aktualnie są kontraktowane czyli : maliny, truskawki, jabłka, śliwki, ogórki i inne wprowadzane do uprawy.

Przygotowane przez nasze laboratorium szczepionki mikoryzowe stanowią optymalne rozwiązania dla upraw ekologicznych dlatego stosowanie dodatkowo innych preparatów zawierających niezbadane organizmy lub substancje (np. EM), może zaburzać naturalne procesy glebowe a tym samym obniżać plony. Uzyskanie stanu „dynamicznej równowagi” pozwoli na harmonijny i zrównoważony wzrost oraz plonowanie , przy dobrej zdrowotności bytujących tam roślin.

 

Tegoroczne sukcesy mikoryzacyjne

Opublikowany: 10/11/2016 o godzinie 11:41

W mijającym roku odnotowaliśmy wiele sukcesów i nowych doświadczeń zarówno w kraju jak i za granicą. Oto one:

  • EKOLOGIA; Wiosną, po kilku spotkaniach z producentami owoców i warzyw w systemie ekologicznym, zrzeszonymi wokół firmy Bio-Concept,  uzyskaliśmy kilka zamówień na mikoryzacje plantacji malin, truskawek i ogórków a także przechodzących na ten system uprawy sadów owocowych. Uzyskane efekty, potwierdzone analizami owoców w pełni potwierdzają celowość mikoryzacji szczególnie takich upraw. Grzyby mikoryzowe nie są tam niepokojone zabiegami chemicznymi (pestycydy, nawozy mineralne), dzięki czemu ich rozwój nie jest zakłócony przez stresowe czynniki zewnętrzne. Kilka przykładów; ogórki zamikoryzowane są słodsze i mają wyższy ciężar właściwy, są zwyczajnie smaczniejsze, maliny też są smaczniejsze i owoce bardziej wyrównane, twardsze mniej podatne na zgniatanie. Oczywiście mówimy o jakości nie zapominając o zwiększonym plonowaniu i innych już oczywistych efektach. Po tych pierwszych obserwacjach sądzimy, iż w następnym sezonie będzie znacznie więcej zamikoryzowanych plantacji, dzięki czemu produkcja ekologiczna będzie coraz bardziej ekologiczna.
Bez Mikoryzy

Bez Mikoryzy

Z Mikoryzą

Z Mikoryzą

 

20160620_160711_richtonehdr_resized

Maliny z Ektomikoryzą

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
skan_20160720-2-1

  • SADY ;Dla sadowników jest ważna informacja z Wojciechowa (gmina Łaziska), gdzie sadownicy Panowie Jacek i Kamil Kutyna wchodzą w produkcję ekologiczną i jednocześnie sprawdzają działanie naszych szczepionek w warunkach bardzo wysokiego pH na glebach składających się w 80% z kamienia wapiennego. Po trzech latach od pierwszej mikoryzacji możemy powiedzieć, że w takich warunkach najlepiej jest podać szczepionkę podczas sadzenia, gdyż później zbyt osłabione stresem środowiska alkalicznego drzewa, nie są w stanie przyjąć i wyżywić grzybni; po prostu żółte liście słabo asymilują. Dowodem na to jest sad gruszowy posadzony wiosną 2015 zamikoryzowany przed sadzeniem szczepionką uzupełnioną lokalnymi grzybami z rosnącego nieopodal lasu liściastego. Grusze te przyjęły się w 100% i doskonale rosną, mają po 2 metry wzrostu, a tegoroczną suszę przetrwały w bardzo dobrej kondycji. Spodziewamy się w przyszłym roku już widocznego plonowania.  We wrześniu tego roku zostały posadzone nowe truskawki, oczywiście z mikoryzą i przyjęcia są bardzo dobre a wzrost rokuje nadzieję na dobre plony.           W Kańczudze na powierzchni doświadczalnej Bio-Conceptu wiosną posadzone zostały drzewka jabłoni w celu sprawdzenia wpływu naszej szczepionki na przyjęcie i wzrost. Po sezonie wegetacji drzewka są dobrze wyrośnięte i maja około 2,5 metra wzrostu. W przyszłym roku powinny już mieć sporo owoców. Zdjęcie jabłoni z córką S. Jamrozika pokazuje to wymownie.
20150421_054516

Jabłoń 1 rok po posadzeniu z ektomikoryzą

 

2 miesiące po mikoryzacji

2 miesiące po mikoryzacji

 

Lukasówka u Kutynów mikoryzowana przed sadzeniem. Stan w sierpniu.

Lukasówka u Kutynów mikoryzowana przed sadzeniem. Stan w sierpniu.

 

jh

Lukasówka

 

  • WINOROŚL; Właściciele winnic w Polsce i innych krajach jeszcze nie potrafią zrozumieć, że w warunkach silnej konkurencji o sprzedaży decyduje jakość. Szczególnie jeżeli chodzi o wino, to kiepskie, nawet za niska cenę, trudno znajduje nabywców (chyba że pod kioskiem). Ale jeden z polskich producentów Pan Andrzej Barański zamikoryzował swoją winnicę „GAJ” pod Krakowem i odnosi sukcesy zawodowe zdobywając medale za swoje wina. Na dowód załączam jego pismo z opinią o szczepionkach. Winiarze, proponuję poważnie rozważyć mikoryzację swojej winnicy a zwiększycie swoje szanse na sukces i nie jest to pusta reklama; mamy na to wiele dowodów.


Referencje otrzymane od Pana Andrzeja Barńskiego, właściciela Winnicy Gaj położonej w dolinie Mogilany

0001

 

  • BORÓWKI;  nareszcie w tym roku plantatorzy zakładający nowe nasadzenia borówek i żurawiny dostrzegli w mikoryzie szanse na lepsze przyjęcie się sadzonek a następnie lepsze plonowanie. Kilka nowych nasadzeń skorzystało ze szczepionki, która w przypadku borówek jest po prostu niezbędna. Oczywiście wielu nie wie, że może oszczędzić spore koszty „zakwaszania” torfem i siarką, gdyż grzyby mikoryzowe optymalizują odczyn gleby w strefie korzeniowej borówek. Dowodem na to jest kilka krzewów posadzonych w Wojciechowie na glebie o pH 9, gdyż jest to właściwie w 80% kruszywo wapienne. Dowód na zdjęciu;

 

 

  • PAULOWNIA; Nowa roślina wprowadzana do uprawy jako „cudowne drzewo”. Z uwagi na jej wspaniałe cechy użytkowe zasługuje na takie miano; szczegóły na stronach firm organizujących produkcję. Ponieważ w Chorwacji już wykonane zostały spore doświadczenia z mikoryzacją to spróbuję je tutaj opisać. Otóż młode rośliny w pierwszym doświadczeniu po 4 (czterech) miesiącach od posadzenia bez mikoryzy urosły na 1,60 m, zas takie same tylko z  mikoryza (oczywiście naszą ektomikoryzą) uzyskały ponad 4 (cztery) metry. Z uwagi na klimat, w naszej strefie będzie to trochę mniej, ale i tak będzie to dwa razy więcej niż bez mikoryzy. Plonem handlowym jest drewno, które ma rozmaite zastosowania od budowy domów po meblarstwo. Zastosowanie szczepionek mikoryzowych pozwala skrócić okras wzrostu do wielkości handlowej o 30 – 50%. Wprowadzona grzybnia zostaje na korzeniach, bo drzewo odrasta jak hydra, tylko trzeba jej wyciąć nadmiar „głów”. Oznacza to iż szczepionka „pracuje” kilkadziesiąt lat, co jest na pewno opłacalne dla producenta. Brak grzybów mikoryzowych może prowadzić do degradacji uprawy, tak jak to kiedyś było z bardzo obiecującą topolą, dla której wówczas jeszcze nie produkowano szczepionek mikoryzowych. Kolekcja grzybni jaką posiadamy dla paulowni zapewnia duże powodzenie jej uprawy.

paulownia-croatia

20151021_150723_richtonehdr_resized_1 20151021_150540_richtonehdr_resized 20161001_123513 20161001_123531

  • TRUFLE; Chociaż nie jesteśmy instytutem, któremu daje się pieniądze na wątpliwe w efektach badania, to możemy w tym roku powiedzieć, ze z naszych mikoryzacji grzybnią trufli uzyskaliśmy po trzech latach w różnych miejscach Chorwacji owocniki Trufli letniej (Tuber aestivum), Trufli białej (T. magnatum-pico) i trufli wgłębionej (T. mesentericum). Do mikoryzacji używamy własnych grzybni (mycelium) wyizolowanych z owocników i korzeni zamikoryzowanych truflą roślin, które są rozmnożone do ilości handlowych. Nie jest to więc zawiesina zmiksowanych owocników, której efektywność mikoryzacyjna jest bardzo niewielka. Oczywiście cały czas pracujemy nad nowymi i poprawiamy stare izolaty truflowe. Dzięki temu obecnie dysponujemy kolekcją szczepionek wszystkich ważnych gospodarczo gatunków trufli; T. magnatum, T. melanosporum, Tuber aestivum, T. albidum, T.mesentericum, T. brumale w ilości pozwalającej realizować poważne zamówienia mikoryzacyjne.
Corylus Tuber

Corylus Tuber

 

Grzybnia i zarodnie T.aestivum z gruszy

Grzybnia i zarodnie T.aestivum z gruszy

 

Grzybnia i zarodnie T.aestivum z gruszy

Grzybnia i zarodnie T.aestivum z gruszy

 

T.melanosporum na pożywce

T.melanosporum na pożywce

 

Tropienie Trufli w ogrodzie Uniwersytetu w Zagrzebiu

Tropienie Trufli w ogrodzie Uniwersytetu w Zagrzebiu

 

Trufla w glebie

Trufla w glebie

 

Znalezione trufle

Znalezione trufle

 

  • PALMY ; Podczas kilku wyjazdów do Dubaju (ZEA) Robert Ślęzak (Chorwacja) zamikoryzował doświadczalnie palmy w różnych konfiguracjach. Te rośliny mają w tamtych warunkach klimatycznych ogromne problemy wzrostowe w pokonaniu których grzyby mikoryzowe są niezwykle skuteczne. Oczywiście efekty wzrostowe są widoczne gołym okiem, ale to co równie ważne to większa ilość zebranych daktyli o znacznie lepszych parametrach jakościowych. W smaku można określić, że są pyszne. Zamówienia mikoryzacyjne z tamtej strony są coraz bardziej realne.

 

  • Podsumowaniem działalności każdej firmy w kapitalizmie jest jej kondycja finansowa wynikająca z konkretnych zamówień i sprzedaży produktów. Jak by na to nie patrzeć to z nią jest u nas zdecydowanie coraz lepiej, gdyż doszliśmy do etapu w którym jest mało pytań  a więcej konkretnych zamówień. Dla niektórych Klientów szczepionki wydają się zbyt drogie, ale należy pamiętać, że dajemy je raz w życiu rośliny (czasem gospodarza) i w przeliczeniu na roczna ratę i roślinę są to kilkugroszowe stawki. Efekty są wielokrotnie wyższe, a w uprawach nie tylko ekologicznych nie do uzyskania innymi metodami; w niektórych przypadkach uprawa bez właściwej mikoryzy jest po prostu niemożliwa. Ale jeżeli do tej pory nikogo nie nakłanialiśmy do zastosowania szczepionki tak i teraz tego nie robimy. Staramy się aby nasze preparaty były coraz lepsze i skuteczniejsze w konkurencji z „ niezastąpioną” chemią i były polecane innym producentom. Dowodów na to jest bardzo wiele a zadowoleni Klienci przysyłają następnych.

 

Wesołych Świąt i pomyślnego Nowego Roku 2017

Zaskakujące efekty mikoryzacji winorośli w Chorwacji

Opublikowany: 11/09/2015 o godzinie 10:51

IMG_20150909_153317
IMG_20150909_124904

Posadzone na wiosnę tego roku (2015) winogrona z mikoryzą i bez pokazały siłę mikoryzy.

Informacje: Robert Ślęzak www.bio-buducnost.com

 

Chorwacka Borówka

Opublikowany: 19/08/2015 o godzinie 9:09

Zapraszamy do zapoznania się z wynikami badań z Chorwacji: Mikoriza za borovnice

IMG_0886

Ważne informacje dla uprawiających borówki i inne wrzosowate.

Opublikowany: 08/07/2015 o godzinie 2:33

Jak wcześniej już informowaliśmy, borówki i inne wrzosowate po zaszczepieniu ich naszą grzybnią mikoryzową, nie cierpią w warunkach stresu glebowego przy wysokim pH. Wprawdzie już wcześniej było to wiadomo, ale zawsze jak jest dodatkowe potwierdzenie to nie zaszkodzi o nim poinformować.

Ale od początku; na wiosnę tego roku nasi znajomi z Wojciechowa gm. Łaziska woj. Lubelskie posadzili kilka krzewów borówki i przed sadzeniem zamikoryzowali otrzymaną szczepionką amatorską. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie cechy miejsca gdzie te borówki zostały posadzone; jest to bowiem kruszywo wapienia, który w tym terenie tworzy trudne do uprawy gleby rędzinowe. Najważniejsze jest to, że borówki w tym wapieniu rosną bez żadnych dodatkowych zabiegów poza podlewaniem. Nie domieszano kilku worków torfu, nie siarkowano i mimo tego rośliny rosną i dobrze się mają. Dowód na zdjęciach a w miare upływu czasu pokażemy następne. Warto pomyśleć o mikoryzie; borówki są też dziećmi lasu. 

1-DSCF4290 2-DSCF4294

 

NOWA PROPOZYCJA – WIĘKSZE BUTELKI ZE SZCZEPIONKAMI!

Opublikowany: 17/06/2015 o godzinie 10:16

Na stronie MYKOFLOR.pl zamieściliśmy przekierowanie na sklep internetowy. Od 20 czerwca będzie to nasz sklep, który poprowadzi Janusz Peroń- nasz dystrybutor hurtowy.

Nowością będą tam opakowania 2 i 5 litrow szczepionki gotowej do zastosowania. Dzięki temu wszyscy którzy potrzebują takich ilości mogą je tam zamawiać. Ceny będą trochę wyższe niż przy zakupie koncentratu; szczególnie że nie wysyłamy koncentratu na tak małe ilości.

W asortymencie przewidujemy na otwarcie szczepionki dla drzew liściastych, iglastych, owocowych oraz roślin wrzosowatych (wszystkich łącznie z borówką i żurawiną).

Myślę, że wypełnimy tą lukę w asortymencie opakowań, która zaspokoi zapotrzebowanie na takie pośrednie ilości. W miarę zapotrzebowania będą przygotowane i inne szczepionki.

W sklepie będą również preparaty naszej endomikoryzy z hydrożelem czyli dwa w jednym; rezerwa wody i endomikoryza.

www.ogrodowe-roznosci.pl

Ektomikoryza nową technologią w uprawie oliwek – Olea europea.

Opublikowany: 20/05/2015 o godzinie 12:21

Oliwki to drzewa z owoców których od tysięcy lat wytłacza się oliwę. Od tego czasu są w uprawie polowej i chociaż w już Nowym Testamencie użyte jest określenie „ogród oliwny” to o właściwościach oliwek wiedziano znacznie wcześniej ; udokumentowano uprawę oliwek już 5000 lat p.n.e. Można z pewnością stwierdzić jeden fakt; zanim powstały ogrody oliwne to drzewa oliwek rosły w śródziemnomorskim lesie zwanym „makia”, w naturalnych warunkach siedliskowych. Oznacza to również, że oliwki, jak wszystkie drzewa pochodzą z lasu i podlegają tym regułom wzrostu i rozwoju co inne, czyli korzystają z symbiozy ektomikoryzowej .

1

W czasach nowożytnych a szczególnie w XX wieku, uprawa oliwek została zintensyfikowana głownie za sprawą nowoczesnej chemii; nawozy sztuczne i środki ochrony roślin. Stosowanie tych produktów wywołało złudzenie, że powinniśmy uzyskiwać wysokie plony dobrej jakości proporcjonalnie do zastosowanych środków.  Jednakże stosowanie coraz większych dawek środków chemicznych prowadzi do wyniszczenia mikroflory i mikrofauny glebowej, zwiększenia populacji szkodliwych organizmów (nicienie) oraz do redukcji zamiast spodziewanego wzrostu plonowania.

Jednak całkowita rezygnacja z nawozów i pestycydów nie jest jeszcze możliwa, gdyż mogłyby drastycznie spaść plony, oczywiście tam gdzie są zadowalające. Ponieważ zastosowanie coraz wyższych dawek nawozów daje efekt ograniczenia wzrostu i plonowania; należy więc zastosować sposób biologiczny a nie chemię. Takim rozwiązaniem są grzyby ektomikoryzowe podane do systemu korzeniowego, które lepiej wykorzystują związki mineralne.                                                                                                                                         W warunkach basenu Morza Śródziemnego jednym z ważniejszych czynników ograniczających plonowanie upraw jest niedostatek wody pochodzącej z opadów. Ten niedostatek powoduje szereg ujemnych zjawisk glebowych, gdyż z suszą często związane jest w nowoczesnym rolnictwie nadmierne zasolenie gleby dodatkowo zwiększane nadmiernym nawożeniem. Powoduje to toksyczne zwiększenie potencjału osmotycznego gleby, co z kolei daje efekt braku wody nawet przy jej względnym dostatku. Ostatecznym efektem jest słabe plonowanie a nawet zamieranie plantacji, gdyż żadna roślina długo nie pożyje przy braku wody; nawet kaktusy jej potrzebują.

2

Zastosowanie naszych szczepionek ektomikoryzowych specyficznych dla konkretnych grup roślin (oliwki, winogrona, migdały, figi i inne) dało doskonałe efekty na tych uprawach gdzie się na to zdecydowano. W trudnych tropikalnych warunkach rośliny nie tylko że dały wyższy plon, ale dodatkowo lepszy jakościowo. Ciekawe efekty uzyskano w mikoryzacji plantacji topolowej w Andaluzji. Po kilkumiesięcznej suszy część mikoryzowana była żywa, miała 6 metrowe przyrosty a gleba pod topolami była świeża-wilgotna. Część bez mikoryzy uschła. Dowodzi to znanego z Teneryfy zjawiska gromadzenia rosy przez grzybnię. Jeżeli las gromadzi wodę, to plantacje też może. Grzybnia akumuluje wodę jak gąbka i również potrafi ją  wydostać z miejsc dla rośliny niedostępnych.

3

Z lewej po mikoryzacji                                   Z prawej bez mikoryz

 

Przechodząc do możliwości i efektów w uprawie oliwek, to można by je w skrócie określić jako rewelacyjne, albowiem szczepionka którą się stosuje jedynie raz w całym życiu plantacji (chyba że zostanie zniszczona) daje efekty wzrostowe i plonotwórcze bez innych dodatkowych zabiegów. Czyli jednorazowym zabiegiem którego koszt rozkłada się na kilkadziesiąt lat uzyskujemy plon wyższy i lepszy. Z danych doświadczalnych na dużej plantacji w Chorwacji (Omajola) i Hiszpanii (Oleic Bovera) wynika, że szczepionki spowodowały:

  • - większe przyrosty pędów i ich lepsze opąkowanie;
  • - na drzewach jest więcej kwiatów i następnie owoców;
  • - zwiększenie rozmiarów owoców;
  • - wyższa zawartość oliwy w owocach – średnio o 20%;
  • - mniejsze porażenie przez larwy muchówki (około 80%);
  • - w sumie około dwukrotny plon oliwy z plantacji zamikoryzowanej 3 lata temu za 50€ rocznej raty kosztów zabiegu w czasie 30 lat jej życia; inwestycja wysoce opłacalna.

 

4

Wskaźniki fizyczne i chemiczne owoców oliwek (mikoryzacja maj 2014; zbiór grudzień 2014; Bovera – Katalonia; wartości średnie z trzech analiz)

Kwasy tłuszczowe %

Zawartość tłuszczu % miąższu

Tokoferole

mg/1000g tłuszczu

16:0

16:1

18:0

18:1

18:2

α18:3

Kontrola

15,38

1,51

1,84

74,06

5,4

0,715

30,21

144,9

Mikoryza

15,88

1,58

1,85

74,52

5,4

0,755

32,90

156,8

 

Średnica pionowa (mm)*

Średnica pozioma (mm)*

Masa 10 owoców (g)**

Udział pestki (%)**

Kontrola

11,5 ± 1,0

12,8 ± 1,1

14,6 ± 1,1

37,3 ± 3,7

Mikoryza

12,0 ± 0,9

13,7 ± 0,8

16,1 ± 1,1

33,1 ± 2,7

*średnia ze 150 pomiarów ± błąd standardowy

** średnia z 15 pomiarów ± błąd standardowy

 

Musimy podkreślić wysoką jakość biologiczną szczepionek ektomikoryzowych MYKOFLOR które zawierają wyłącznie żywą grzybnię ektomikoryzową , co w praktyce oznacza łatwość i szybkość nawiązania  symbiozy z rośliną. Dodatkową wartością tych preparatów jest ich wysoka specyficzność, co oznacza  najwyższą skuteczność i szybkie efekty zamikoryzowania określonej grupy roślin dla której są przeznaczone. Skuteczność jest również wynikiem sposobu pozyskiwania grzybni; izolujemy ja z korzeni drzew rosnących w zdrowym naturalnym lesie, gdyż jak już wcześniej zauważono wszystkie drzewa pochodzą z lasu. W bieżącym roku wprowadzamy do szczepionek nowy składnik. Udało się nam uzyskać grzyby współżyjące z roślinami i jednocześnie zwalczające nicienie i wiele owadów obniżających plonowanie plantacji. Ta nowość daje dodatkowy bonus roślinie, gdyż uwolniona od szkodliwych nicieni i nadmiaru pasożytujących owadów, odwdzięczy się dodatkowym plonem.  Dla porównania, szczepionki innych firm, z którymi się zetknęliśmy, zawierają wyłącznie zarodniki grzybów endomikoryzowych (Glomus sp.), które są specyficzne dla roślin zielnych (trawy, warzywa i tp). Zastosowanie ich w roślinach drzewiastych jest nieporozumieniem i nie daje oczekiwanych efektów. +

6

5

Reasumując należy stwierdzić, że zaniechanie mikoryzacji preparatami MYKOFLOR jest jak nie wykupienie pewnej wygranej na loterii, bo zamikoryzowanie daje szansę na wysokie i opłacalne plony oliwek nawet w trudnych warunkach klimatycznych Hiszpanii, Włoch, Grecji, Tunezji i innych krajów uprawiających tą roślinę, gdzie często samo uzyskanie jakiegokolwiek plonu jest sukcesem.  Mikoryzacja jest najtańszą i bardzo skuteczną formą intensyfikacji produkcji roślinnej.

 

Orginalny artykuł


mykoflor-prezentacja

X

Bardzo ważna informacja dla SADOWNIKÓW !

Opublikowany: 12/03/2015 o godzinie 4:14

W latach ubiegłych wykonane zostały z powodzeniem próby zastosowania naszych szczepionek mikoryzowych w sadach krajowych i chorwackich. W ich efekcie okazało się, że grzyby mikoryzowe wpływają na wzrost plonu jakościowy i ilościowy (informacje na stronie). Jabłka są smaczniejsze o czym informowali nas amatorzy, którzy są bardzo uważnymi obserwatorami. W sadzie gruszowym w Wojciechowie gm. Łaziska grzyby mikoryzowe poprawiły pobieranie żelaza i innych minerałów na glebie wapiennej o bardzo wysokim pH. W tym roku spodziewamy się pełnego efektu. To wszystko i jeszcze więcej potrafią grzyby ektomikoryzowe rozmnażane w firmie MYKOFLOR.

Ale mamy rewelację uprawowo-ekologiczną. Udało nam się uzyskać absolutny przebój na tym polu; dzięki współpracy z wiodącym instytutem niemieckim wprowadzamy  do sprzedaży grzyby wyspecjalizowane w zwalczaniu pasożytniczych nicieni oraz owadów, takich jak owocówki, które zimują w gruncie. Można więc ograniczyć lub zaniechać opryski insektycydami. Jednocześnie dzięki ograniczeniu populacji nicieni uzyskujemy znacznie lepszą kondycję drzew, które są oczywiście dodatkowo wspomagane grzybami mikoryzowymi. Grzyby te są aplikowane łącznie ze szczepionką mikoryzową i  razem z nią są aprobowane przez system korzeniowy.

Dla pierwszych sadowników zamawiających tę nowoczesną biotechnologię przewidujemy promocyjne ceny za taki kompleks. Kontakt i zamówienia wyłącznie do mnie.

Włodzimierz Szałański
Tel. 502 236 128

Ważna informacja dla producentów papryki i pomidorów.

Opublikowany: 18/02/2015 o godzinie 10:55

W roku 2014 na terenie ośrodka szklarniowego Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach przeprowadzono pierwszy etap badań dotyczący wpływu grzybów mikoryzowych, pogłównego nawożenia mineralnego i dodatku supersorbentu do podłoża w uprawie papryki.  Doświadczenie założono w układzie split – blok. Czynnikami badanymi w doświadczeniu były: Arbuskularne Grzyby Mikoryzowe (3 poziomy czynnika) – obiekt kontrolny bez mikoryzy, mikoryza zastosowana w uprawie rozsady, mikoryza zastosowana pod rośliny sadzone do cylindrów; pogłówne nawożenie mineralne – obiekt kontrolny bez pogłównego nawożenia mineralnego, ½ dawki NPK, ¼ dawki NPK; supersorbent dodawany do podłoża – obiekt kontrolny bez supersorbentu, dodatek supersorbentu. W doświadczeniu uprawiano paprykę odm. Traviatta. Przed sadzeniem papryki pobrano próbę podłoża ogrodniczego w celu oznaczenia: pH, zasolenia, poziomu węgla organicznego oraz makroskładników. Grzyby mikoryzowe wprowadzano do podłoża uprawnego w trakcie przygotowywania rozsady i jej sadzenia na miejsce stałe. Superabsorbent wymieszano z podłożem w trakcie napełniania cylindrów. Podczas wzrostu papryki zastosowano pogłówne nawożenie mineralne. Przed zbiorem papryki zmierzono wysokość roślin, powierzchnię asymilacyjną roślin i masę systemu korzeniowego. W trakcie zbiorów plon ogółem i handlowy oraz pobrano próby owoców do analiz laboratoryjnych. W trakcie analiz laboratoryjnych oznaczono: zawartość suchej masy, kwasu L – askorbinowego, cukrów ogółem i redukujących, makroskładników oraz kwasowość owoców. Uzyskane wyniki zostaną opracowano statystycznie.

Stwierdzono, że zastosowanie mikoryzy w uprawie papryki, zarówno pod rozsadę jak i podczas sadzenia rozsady do cylindrów, wpływało na wzrost plonu ogółem i handlowego owoców w porównaniu do obiektów bez mikoryzy. Wpływało również korzystnie na zawartość chlorofilu w liściach oraz grubość ścianki owocu. Mikoryza zastosowana w czasie produkcji rozsady zwiększyła wydajność biologiczną plonu oraz średnią wysokość owoców w porównaniu z obiektem kontrolnym bez mikoryzy. Mikoryza zastosowana podczas sadzenia rozsady do cylindrów powodowała wzrost wysokości i masy części nadziemnych roślin oraz masy systemu korzeniowego. Papryka szczepiona grzybami mikoryzowymi miała grubsze łodygi. Zastosowanie pogłównego nawożenia mineralnego w obiektach z mikoryzą wpływało korzystnie na plonowanie papryki. Przyczyniło się do zwiększenia wydajności biologicznej, średnicy łodygi oraz zawartości chlorofilu w liściach i masy części nadziemnych roślin. Owoce zebrane z roślin nawożonych pogłównie miały mniejszą wysokość w porównaniu do uprawianych bez nawożenia pogłównego. Dodatek supersorbentu do podłoża poprawiał warunki wzrostu papryki, oddziałując korzystnie na wielkość i jakość plonu oraz badane cechy biometryczne owoców papryki.

mgr inż. Michał Tartanus
Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach
Katedra Warzywnictwa