Tegoroczne sukcesy mikoryzacyjne

Tegoroczne sukcesy mikoryzacyjne

Lis 10, 2016 | Aktualności, Mykoflor, Polska

W mijającym roku odnotowaliśmy wiele sukcesów i nowych doświadczeń zarówno w kraju jak i za granicą. Oto one:

  • EKOLOGIA; Wiosną, po kilku spotkaniach z producentami owoców i warzyw w systemie ekologicznym, zrzeszonymi wokół firmy Bio-Concept,  uzyskaliśmy kilka zamówień na mikoryzacje plantacji malin, truskawek i ogórków a także przechodzących na ten system uprawy sadów owocowych. Uzyskane efekty, potwierdzone analizami owoców w pełni potwierdzają celowość mikoryzacji szczególnie takich upraw. Grzyby mikoryzowe nie są tam niepokojone zabiegami chemicznymi (pestycydy, nawozy mineralne), dzięki czemu ich rozwój nie jest zakłócony przez stresowe czynniki zewnętrzne. Kilka przykładów; ogórki zamikoryzowane są słodsze i mają wyższy ciężar właściwy, są zwyczajnie smaczniejsze, maliny też są smaczniejsze i owoce bardziej wyrównane, twardsze mniej podatne na zgniatanie. Oczywiście mówimy o jakości nie zapominając o zwiększonym plonowaniu i innych już oczywistych efektach. Po tych pierwszych obserwacjach sądzimy, iż w następnym sezonie będzie znacznie więcej zamikoryzowanych plantacji, dzięki czemu produkcja ekologiczna będzie coraz bardziej ekologiczna.

  • SADY ;Dla sadowników jest ważna informacja z Wojciechowa (gmina Łaziska), gdzie sadownicy Panowie Jacek i Kamil Kutyna wchodzą w produkcję ekologiczną i jednocześnie sprawdzają działanie naszych szczepionek w warunkach bardzo wysokiego pH na glebach składających się w 80% z kamienia wapiennego. Po trzech latach od pierwszej mikoryzacji możemy powiedzieć, że w takich warunkach najlepiej jest podać szczepionkę podczas sadzenia, gdyż później zbyt osłabione stresem środowiska alkalicznego drzewa, nie są w stanie przyjąć i wyżywić grzybni; po prostu żółte liście słabo asymilują. Dowodem na to jest sad gruszowy posadzony wiosną 2015 zamikoryzowany przed sadzeniem szczepionką uzupełnioną lokalnymi grzybami z rosnącego nieopodal lasu liściastego. Grusze te przyjęły się w 100% i doskonale rosną, mają po 2 metry wzrostu, a tegoroczną suszę przetrwały w bardzo dobrej kondycji. Spodziewamy się w przyszłym roku już widocznego plonowania.  We wrześniu tego roku zostały posadzone nowe truskawki, oczywiście z mikoryzą i przyjęcia są bardzo dobre a wzrost rokuje nadzieję na dobre plony.           W Kańczudze na powierzchni doświadczalnej Bio-Conceptu wiosną posadzone zostały drzewka jabłoni w celu sprawdzenia wpływu naszej szczepionki na przyjęcie i wzrost. Po sezonie wegetacji drzewka są dobrze wyrośnięte i maja około 2,5 metra wzrostu. W przyszłym roku powinny już mieć sporo owoców. Zdjęcie jabłoni z córką S. Jamrozika pokazuje to wymownie.
  • WINOROŚL; Właściciele winnic w Polsce i innych krajach jeszcze nie potrafią zrozumieć, że w warunkach silnej konkurencji o sprzedaży decyduje jakość. Szczególnie jeżeli chodzi o wino, to kiepskie, nawet za niska cenę, trudno znajduje nabywców (chyba że pod kioskiem). Ale jeden z polskich producentów Pan Andrzej Barański zamikoryzował swoją winnicę „GAJ” pod Krakowem i odnosi sukcesy zawodowe zdobywając medale za swoje wina. Na dowód załączam jego pismo z opinią o szczepionkach. Winiarze, proponuję poważnie rozważyć mikoryzację swojej winnicy a zwiększycie swoje szanse na sukces i nie jest to pusta reklama; mamy na to wiele dowodów.

 

Referencje otrzymane od Pana Andrzeja Barńskiego, właściciela Winnicy Gaj położonej w dolinie Mogilany

  • BORÓWKI;  nareszcie w tym roku plantatorzy zakładający nowe nasadzenia borówek i żurawiny dostrzegli w mikoryzie szanse na lepsze przyjęcie się sadzonek a następnie lepsze plonowanie. Kilka nowych nasadzeń skorzystało ze szczepionki, która w przypadku borówek jest po prostu niezbędna. Oczywiście wielu nie wie, że może oszczędzić spore koszty „zakwaszania” torfem i siarką, gdyż grzyby mikoryzowe optymalizują odczyn gleby w strefie korzeniowej borówek. Dowodem na to jest kilka krzewów posadzonych w Wojciechowie na glebie o pH 9, gdyż jest to właściwie w 80% kruszywo wapienne. Dowód na zdjęciu;
  • PAULOWNIA; Nowa roślina wprowadzana do uprawy jako „cudowne drzewo”. Z uwagi na jej wspaniałe cechy użytkowe zasługuje na takie miano; szczegóły na stronach firm organizujących produkcję. Ponieważ w Chorwacji już wykonane zostały spore doświadczenia z mikoryzacją to spróbuję je tutaj opisać. Otóż młode rośliny w pierwszym doświadczeniu po 4 (czterech) miesiącach od posadzenia bez mikoryzy urosły na 1,60 m, zas takie same tylko z  mikoryza (oczywiście naszą ektomikoryzą) uzyskały ponad 4 (cztery) metry. Z uwagi na klimat, w naszej strefie będzie to trochę mniej, ale i tak będzie to dwa razy więcej niż bez mikoryzy. Plonem handlowym jest drewno, które ma rozmaite zastosowania od budowy domów po meblarstwo. Zastosowanie szczepionek mikoryzowych pozwala skrócić okras wzrostu do wielkości handlowej o 30 – 50%. Wprowadzona grzybnia zostaje na korzeniach, bo drzewo odrasta jak hydra, tylko trzeba jej wyciąć nadmiar „głów”. Oznacza to iż szczepionka „pracuje” kilkadziesiąt lat, co jest na pewno opłacalne dla producenta. Brak grzybów mikoryzowych może prowadzić do degradacji uprawy, tak jak to kiedyś było z bardzo obiecującą topolą, dla której wówczas jeszcze nie produkowano szczepionek mikoryzowych. Kolekcja grzybni jaką posiadamy dla paulowni zapewnia duże powodzenie jej uprawy.
  • TRUFLE; Chociaż nie jesteśmy instytutem, któremu daje się pieniądze na wątpliwe w efektach badania, to możemy w tym roku powiedzieć, ze z naszych mikoryzacji grzybnią trufli uzyskaliśmy po trzech latach w różnych miejscach Chorwacji owocniki Trufli letniej (Tuber aestivum), Trufli białej (T. magnatum-pico) i trufli wgłębionej (T. mesentericum). Do mikoryzacji używamy własnych grzybni (mycelium) wyizolowanych z owocników i korzeni zamikoryzowanych truflą roślin, które są rozmnożone do ilości handlowych. Nie jest to więc zawiesina zmiksowanych owocników, której efektywność mikoryzacyjna jest bardzo niewielka. Oczywiście cały czas pracujemy nad nowymi i poprawiamy stare izolaty truflowe. Dzięki temu obecnie dysponujemy kolekcją szczepionek wszystkich ważnych gospodarczo gatunków trufli; T. magnatum, T. melanosporum, Tuber aestivum, T. albidum, T.mesentericum, T. brumale w ilości pozwalającej realizować poważne zamówienia mikoryzacyjne.

 

 

  • PALMY ; Podczas kilku wyjazdów do Dubaju (ZEA) Robert Ślęzak (Chorwacja) zamikoryzował doświadczalnie palmy w różnych konfiguracjach. Te rośliny mają w tamtych warunkach klimatycznych ogromne problemy wzrostowe w pokonaniu których grzyby mikoryzowe są niezwykle skuteczne. Oczywiście efekty wzrostowe są widoczne gołym okiem, ale to co równie ważne to większa ilość zebranych daktyli o znacznie lepszych parametrach jakościowych. W smaku można określić, że są pyszne. Zamówienia mikoryzacyjne z tamtej strony są coraz bardziej realne.

 

  • Podsumowaniem działalności każdej firmy w kapitalizmie jest jej kondycja finansowa wynikająca z konkretnych zamówień i sprzedaży produktów. Jak by na to nie patrzeć to z nią jest u nas zdecydowanie coraz lepiej, gdyż doszliśmy do etapu w którym jest mało pytań  a więcej konkretnych zamówień. Dla niektórych Klientów szczepionki wydają się zbyt drogie, ale należy pamiętać, że dajemy je raz w życiu rośliny (czasem gospodarza) i w przeliczeniu na roczna ratę i roślinę są to kilkugroszowe stawki. Efekty są wielokrotnie wyższe, a w uprawach nie tylko ekologicznych nie do uzyskania innymi metodami; w niektórych przypadkach uprawa bez właściwej mikoryzy jest po prostu niemożliwa. Ale jeżeli do tej pory nikogo nie nakłanialiśmy do zastosowania szczepionki tak i teraz tego nie robimy. Staramy się aby nasze preparaty były coraz lepsze i skuteczniejsze w konkurencji z „ niezastąpioną” chemią i były polecane innym producentom. Dowodów na to jest bardzo wiele a zadowoleni Klienci przysyłają następnych.

Wesołych Świąt i pomyślnego Nowego Roku 2017

Archiwa

projekt i realizacja