BORÓWKA – PODSUMOWANIE WYNIKÓW MIKORYZACJI ZA 3 LATA: MAJ 2011 – WRZESIEŃ 2013

Analiza borówek zebranych u p. Klausa Sonntaga pod Pniewami późnym latam tego roku nie okazała się czymś niezwykłym. Tak jak w przedstawionych analizach innych roślin i w tym przypadku owoce z roślin zamikoryzowanych istotnie się różnią od niemikoryzowanych. Mają więcej tych składników, które decydują o ich zdrowotnych walorach; antocyjany, związki fenolowe i witamina C występują w znacznie większych ilościach niż bez mikoryzy.

Podczas konsumpcji tych borówek dało się wyraźnie zauważyć różnice w smaku a także wielkości owoców. Dodając inne efekty mikoryzacji jak większa odporność na suszę oraz lepsze wykorzystanie składników mineralnych z podłoża, mamy odpowiedź na pytanie czy warto mikoryzować. Dla przypomnienia, obserwowana plantacja jest prowadzona ekologicznie, a z mikoryzą jest na pewno super-ekologicznie.

Dla zainteresowanych podaję koszt szczepionki do mikoryzacji; kształtuje się ona na poziomie od 1-2 zł za krzak, w zależności od lokalnych warunków (bez kosztów wykonania).