OLIWKI- REWELACYJNE EFEKTY MIKORYZACJI PO 2 SEZONACH!!!

Otrzymaliśmy już pierwsze wyniki dotyczące efektów mikoryzacji naszą szczepionką ektomikoryzową na plantacji P. Jolanty Pavlovic w Istrii – Chorwacja w maju 2012 roku. Samo porównanie wielkości owoców daje zwyżkę plonów ponad 100% (ta sama ilość ma ciężar ponad 2 razy większy). Ale owoców jest o 25 % więcej, co w sumie daje przyrost plonu rzędu 175% (czyli łącznie jest to 275%), niewiarygodne, a jednak porównując np. plony wierzby czy topoli w drugim roku po mikoryzacji, to już jest bardziej oczywiste. Istnieje jak widać ścisła korelacja plonowania w warunkach silnego nasłonecznienia połączonego z niedoborem wody przy symbiozie właściwych grzybów ektomikoryzowych. Lepsze zaopatrzenie w wodę oraz minerały (głównie fosfor) powodują efekt silnego wzrostu i plonowania drzew zamikoryzowanych, czego nie można powiedzieć o kontrolnych bez naszej szczepionki.

Musimy się pochwalić tymi rewelacjami, choć jeszcze nie znamy wyników analizy laboratoryjnej oliwek, która powinna dać równie wysokie wyniki zawartości tłuszczu w owocach; a o tłuszcze głównie przecież chodzi. Wracając do tych pomiarów, to na zdjęciach owoców na drzewach widać różnice w ilości i wielkości, a po ich bezpośrednim porównaniu na wadze są bardzo duże. Ponieważ niektórzy malkontenci i tak nie uwierzą to ich strata; okazuje się ,że na południu Europy przy braku wody i dużym nasłonecznieniu nasze ektomikoryzy potrafią zdziałać cuda.

Istria 8.10.2013