O winorosli – suma naszych doświadczeń

Po sześciu latach różnych doświadczeń z mikoryzacją winorośli w kilku krajach Europy, możemy już z przekonaniem podać efekty wzrostowe i fizjologiczne tej symbiozy. W doświadczeniach używano izolatów grzybni z korzeni winorośli rosnących dziko i zdziczałych pochodzących z Ukrainy, Chorwacji i Polski. Doświadczenia były zakładane w Szwajcarii (Delinat Instytut), Chorwacji, Polsce i na Węgrzech. Efekty były różne, ale zawsze bardziej lub mniej widoczne; te mało widoczne to ukryte wewnątrz owoców a pokazujące jak bardzo mikoryza potrafi zmienić ich parametry jakościowe, czyli te które wpływają na jakość wina i fermentacji.

Efekty wzrostowe:

  • Wydłużenie międzywęźli łozy
  • Pogrubienie łozy
  • Powiększenie blaszki liściowej
  • Szybsze drewnienie łozy; wyższa mrozoodporność
  • Wyższy plon; większe grona

Efekty fizjologiczne:

  • Wysoka odporność na suszę
  • Zwiększona asymilacja
  • Większa zawartość cukrów ; około 10-15%
  • Istotnie wyższa zawartość polifenoli i antocjanów; około 15%
  • Niewiarygodnie wyższa zawartość aminokwasów bo nawet +200% (Chorwacja-analiza)
  • Lepszy smak wina; o 2-3 punkty w skali 10 punktowej

Wszystkie te wyniki uzyskane zostały na drodze pomiarowej i analitycznej (dokumenty na stronie). Jako ciekawostkę możemy podać informację uzyskaną od producenta z Chorwacji, który w starej winnicy zbierał trufle (Tuber aestivum). Oznacza to iż dzięki dobrej mikoryzie można mieć nie tylko znacznie lepsze wino, ale jeszcze trufle. Warto się zastanowić, gdyż tylko mikoryza daje takie efekty.